Skip to content

Boos

Boos

Iedereen heeft de aflevering gezien of erover gehoord. Het raakt ons allemaal en iedereen vindt er iets van. Ironisch wel, dat vooral de mannen met macht en status aan het woord komen in de media. Mannen die blijkbaar 0,0 verstand hebben van het onderwerp, anders zouden ze de verantwoordelijkheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet bij de overlevers neerleggen. Want ja, ‘als die het niet melden…’. Zucht. 

Beste minister president, John de Mol en de rest: als je niks zinnigs te zeggen hebt, houdt dan gewoon je waffel. En als je dan toch iets moet zeggen, praat eens met ervaringsdeskundigen. Iemand die dit doorgemaakt heeft en klaar is om uit te leggen wat zo’n traumatische ervaring met je doet. Vraag hem of haar, wat hij/zij denkt dat er zou moeten veranderen. 

Ik kan niet voor de heren spreken, maar echt ELKE vrouw die ik ken, is op z’n minst een keer lastig gevallen, geïntimideerd en/of slachtoffer geweest van seksueel geweld. Uiteraard hoopt iedereen dat dit stopt, maar dat is dus niet aan de slachtoffers. Hoewel ik hoop dat elk slachtoffer ooit de kans krijgt om de dader gestraft te zien worden, denk ik toch niet dat dit begint bij het melden. Dan is het kwaad al geschied. 

Begin bij het uitleggen aan kinderen wat seksueel geweld is. Uiteraard afhankelijk van de leeftijd hoe je dit aanpakt, maar praat met je kind over ‘geheimpjes’ die ze hebben. Leer ze op school over ‘goede aanrakingen’ (hand geven, een knuffel, etc.) en ‘slechte aanrakingen’ (mag je zelf invullen).

En spreek de collega, kroegganger of andere idioot die het nodig vindt om iemand lastig te vallen, aan op zijn/haar gedrag. JUIST ook als jij niet het doelwit bent. Bescherm elkaar en wees lief voor elkaar. En vooral: kap verdomme een keer met slachtoffers de schuld geven. Bewust of onbewust, het is misselijkmakend.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *